Mediepolitik for Idrætten
Formålet med Idrættens mediepolitik er at konkretisere vores pædagogiske overvejelser, i forhold til de medier, der er adgang til i Idrætten, samt egne mobiltelefoner/smartphones.
Medier er en del af børn og unges hverdag. Børn og unge vokser op i et digitaliseret samfund, det er derfor vigtigt at de lærer at begå sig i den jungle af tilbud der er indenfor dette område. Medier spiller en væsentlig rolle i mange børn og unges socialisering, læring og udvikling og ikke mindst som kilde til underholdning. Derfor er det nødvendigt, at vi har en holdning til brug af medier, samt aktivt er med til at skabe nogle rammer, indenfor hvilke børnene trygt kan udfolde sig.
Computere og spilkonsoller
• Computere og IT skaber og understøtter læring.
• Computere og IT giver børn kompetencer.
• Computere og IT giver børn mulighed for at kommunikere og samarbejde med andre.
• Computere og IT er en del af såvel børns, samt voksnes hverdag.
• De fleste børn synes computere og IT er spændende i kraft af deres nysgerrighed.
• Specielt internettet kan give børn indblik i andre kulturer, samt forståelse for andre måder at leve på, - indblik i hvor lille verdenen er (blevet).
Klubben har 2 PlayStations og 4 computere, som børnene har adgang til. Alle computere har internetadgang, og er koblet sammen i et lokalt netværk, et såkaldt ”LAN”, således, at der kan spilles med og imod hinanden. På vores computere har vi blufærdighedsfilter.
Det er muligt at booke en tid, mellem følgende tider hver dag:
1 x 30 min. Computer eller 1 x 30 min. PlayStation
På fritidshjemmet kan man booke
I 0. og 1. klasse kan spille Play Station: mandag & torsdag 1x30 min. kl. 14:00 lukker kl. 16:30
I 2. og 3. klasse kan spille på Play Station eller computer 1x30 min. Tirsdag og fredag kl. 14:00 lukker kl. 16:30
Onsdag er der lukket.
Mobiltelefoner på klubben
Vi anerkender at mobiltelefoner/ smartphones/ smartwatch er en stor del af børn og unges sociale liv, men vi oplever desværre også at mobiltelefonerne fylder meget i børnene. For rigtig mange påvirker det således, at de fravælger at deltage i klubbens øvrige aktiviteter og tilbud, når der er mobiltid. Vi ønsker at sikre, at tid bliver brugt på leg, aktiviteter og samvær i klubbens ”primetime”
Ved ankomst til klubben skal mobiltelefonerne og smartwatch afleveres i vores mobiltelefonhotel.
De må gerne spørge om lov til evt. at ringe. I forældre er også velkommen til at ringe til klubben på 44959755, hvis I skal have fat på jeres barn.
Det er tilladt at bruge sin mobiltelefon fra kl. 16.00-16.30 i caféen eller på terrassen. Når mobiltelefonerne bruges, beder vi alle om at sætte sig med deres telefoner, fremfor at vandre rundt med dem i hånden. Dette har en signalværdi til andre om, at man er optaget af noget, og ikke er nærværende. Det er ikke tilladt at tage billeder eller filme hinanden på klubben.
Mobiltelefoner på fritidshjemmet.
Mobiltelefoner skal blive i tasken. Børnene skal spørge en voksen, om de må ringe fra deres egen telefon eller smartwatch, man kan altid låne Idrættens telefon 44 95 97 21, hvis man lige har spurgt om lov. Denne telefon kalder vi børnetelefonen og kan lånes efter kl. 15:00. I forældre er altid velkommen til at ringe til fritidshjemmet på 44 95 97 25.
Ture og arrangementer i klubben.
Mobiltelefoner og smartwatch bliver opbevaret i vores mobilhoteller, når vi har arrangementer eller er på ture
Film
På klubben og fritidshjemmet viser vi nogle gange film.
Musik
På Idrætten har vi abonnement til musiktjenesten Spotify, hvilket gør at vi undgår reklamer. Vi har Explicit Content Filter, hvilket sikrer, at dit barn ikke bliver eksponeret for sange med groft sprogbrug.
Vi har højttalere og tablets til formålet.
Medietider i ferier
På klubben er der mobil tid kl. 16:00 – 16:30
Man må booke 2 tider i alt, enten 2 af de samme eller 1 af hver tid.
1 x 30 min bookning af PlayStation - 1 x 30 min. Bookning af computer
På fritidshjemmet
Kan man spille en formiddagstid og en tid igen efter frokost, som det passer ind i dagens aktiviteter.
Internettet
De gængse etiske regler for brug af internettet skal naturligvis overholdes. Dvs. sider indeholdende sex, vold, racisme mm. vil ikke blive tolereret, og vil afstedkomme bortvisning/karantæne fra computerne. Det skal naturligvis være en bevidst handling fra medlemmets side, idet vi er opmærksomme på, at man kun er ét klik væk fra alting på nettet.
M.h.t sociale medier holder vi fortløbende et minikursus/møde hvor de nye medlemmer får kørekort i, hvorledes man bærer sig ad, og specielt de faldgruber man skal passe på. Vi har desuden opslag hængende over computerne som på udmærket vis illustrerer hvordan man chatter. Disse er lavet af det kriminalpræventive råd, Red barnet og af medierådet.
https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat/
http://www.dfi.dk/Boern_og_unge/Medieraadet-for-Boern-og-Unge.aspx
www.uvm.dk /skærmbrug i fritidstilbud
Ungdomsklubben
Bookning af spilletider aftales indbyrdes blandt de unge og de voksne. Reglerne er løsere i ungdomsklubben, fordi de netop er modne til at tage ansvar og udføre en høj grad af selvjustits med mindre grad af voksenstyring, hvilket også gælder mobiltelefoner.
Idrætten læner sig op ad PEGI´s aldersmærkning til film og spil www.pegi.info
Der er klare regler for hvordan institutioner må offentliggøre billeder af børn og unge på internettet. Disse regler findes på www.datatilsynet.dk og er naturligvis uomtvistelige!
Mediepolitikken er konstant i udvikling, og i det lys er dette dokument i løbende forandring. Senest revideret 28. februar 2024.
Sikkerchat.dk
Gode råd om kodeord/passwords
Gode råd om billeder
Gode råd om at undgå snyd på nettet
Gode råd om trusler
Gode råd om mobning og sladder
Gode råd om folk man ikke kender